MİDE BOTOKSU

Mide botoksu, ameliyat gerektirmeden endoskopik yolla yapılan - ameliyatsız zayıflama yöntemlerinden birisidir. Gram pozitif, anaerobik bakteri “Clostridium botulinum" tarafından üretilen botulinum nörotoksini öncelerden daha çok estetik amaçlı, estetik girişimlerde kullanılmıştır. Botulinum toksini düz kasları ve çizgili kasların aktivitesini geçici olarak bloke etmektedir. Günümüzde bazı hastalıkların (anal fissür, şaşılık, akalazya) tedavisinde de etkinliği gösterilmiştir.

Botulinum toksini 2000’li yılların başında deneysel olarak obez farelerinden üzerinde kullanılmıştır. Daha sonra sonraları morbid obezitenin tedavisi için endoskopik mide içi botoks enjeksiyonu denenmiştir. Özellikle 2000’li yılların başında gerçekleştirilen bu çalışmalarda, fazla kiloların kaybedilmesinde etkili olduğu bildirilmesinden sonra; endoskopik bir işlem olarak alternatif olarak gösterilmiştir. Mide balonu gibi endoskopik yolla yapılan ameliyatsız zayıflama metotları arasına girmiştir. Bu yöntemde mide kaslarının kasılması sınırlandırılarak mide boşalma süresi gecikir ve hastada iştah kaybı elde edilir.

8 saatlik açlık ardından, genel anestezi altında endoskopi ile mide orta ve çıkışa yakın kesimlerindeki kas tabakasına botoks enjekte edilir. Endoskopi ünitelerinde uyutularak 15-20 dakika içerisinde yapılan bir işlemdir. Hastaneye yatış gerektirmez. İşlem bittikten yaklaşık bir 2 saat sonra günlük hayatınıza normal bir şekilde devam edilebilinir.

Bu kasların durağanlaşması dört - altı ay kadar sürer bu sebep ile mide hareketleri ve mide boşalması zayıflar; aldığımız gıdalar mideyi daha geç terk eder, böylelikle uzun süreli bir tokluk hissi vererek kilo kaybına katkı sağlar.

İntragastrik botox (mide botoksu), diyet ve egzersiz ile fazla kilolarını veremeyen hastalara ve sınıf 1 obezlere önerilmektedir. Mide botoksu işlemi ile vücut ağırlığının yaklaşık %10’u kadar kilo kaybı hedeflenir. Mide botoksu sonrası hasta düşük kalorili diyet ve egzersiz ile desteklenir.  


Bilgi için;

0543 269 31 50

Kodanka Yazılım